14 Aralık 2008 Pazar

TÜRKMENE TUZAK!

Iraklıların “Fırıldak Celal” dediği Talabani yıllarca kan ağlattığı Türkmenleri içten vurabilmek için zeytin dalı uzatıyor.

180 derecelik dönüş!Çapulcu başı Barzani ve Irak’taki işgalci ABD askerleri ile Türkmeneli bölgesinde yıllardır imha politikası yürüten Celal Talabani, aniden Türkmen hakları savunucusu oldu: Saddam döneminde en çok Türkmenler ezildi. Yasal taleplerini destekliyoruz.
Gül’ün sorumluluğuTalabanİ’nin bu beklenmedik manevrası, Türkmen liderleri de şaşırttı. Ancak Türkmen liderler, Cumhurbaşkanı Gül’ün Kerkük’e yapacağı ziyaretin göstermelik kalmaması ve ağır sorunlara etkili müdahalesi gerektiği konusunda görüş birliğine vardı.

GÜL’ÜN ZİYARETİ ÖNCESİ İLGİNÇ AÇIKLAMA

‘Fırıldak’ Celal yine iş peşinde!Celal Talabani, kan kusturduğu Türkmenlerin hamisi kesiliverdi: Saddam, en çok Türkmenleri ezdi

Haber: Sümeyra YILMAZ

Peşmerge reisi Barzani ve Irak’taki işgalci ABD askerleri ile Türkmeneli bölgesinde imha politikası yürüten Celal Talabani, Türkmen hakları savunucusu oldu. Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, Saddam döneminde en çok Kerkük’teki Türkmenlerin ezildiğini söyledi. Celal Talabani’nin Kerkük’teki Türkmenlerin temsilcileri ile yaptığı görüşmenin ardından Irak Cumhurbaşkanlığınca görüşmenin ayrıntılarına ilişkin bir açıklama yayınlandı. Açıklamada görüşmede Talabani’nin “eski rejimin politikalarının altında en çok Kerkük’teki Türkmenlerin ezildiğini” ni belirterek dillerinin ilin kurumlarında “resmi” dil olarak değerlendirilmesini istediği bildirildi. Peyamner Haber Ajansınca yansıtılan açıklamaya göre, Talabani’nin görüşmede ayrıca “Eski rejimin Türkmenlerin varlığını reddettiğini söylerken devlet tarafından finanse edilen iş olanaklarının Kerkük’teki çeşitli unsurların arasında paylaşılması amacıyla dengeli bir yaklaşım benimsenmesi gereğini de vurguladı. Talabani ayrıca, ” Kürdistan liderliği, Türkmenlerin yasal taleplerini destekleyen bir politika kucaklıyor “ da şeklinde konuştu.

Talabani Iraklı rakipleri tarafından “Fırıldak Celal” ve “diplomasi fahişesi” olarak adlandırılıyor.

Türkmeneli bölgesini kan gölüne çevirdi

Türkmenlerin hamisi kesilen Talabani, Irak’ın işgalinin ardından diğer peşmerge reisi ile birlikte şu çalışmalara imza attı: * Binlerce Türkmen ailesi peşmerge tarafından Kerkük’ten zorla göç ettirildi* Kerkük’ün sözde Kürt bölgesine katmak için kentin demografik yapısıyla oynandı. Sadece Kerkük’ün seçmen kütüklerine 227 bin Kürt eklendi. Bunların aileleriyle birlikte kente 600 bin peşmerge yerleştirilmiş oldu. * Kerkük’ten göçe zorlamak için Türkmenlerin arazileri kamulaştırıldı. Kentte istimlak edilen arazilerin yüzde 90’ı Türkmenlere ait...* Kerkük’ün Türkmen kenti olduğu gerçeğini gizlemek için tarihi tapu kayıtları yakıldı. Yine tarihe tanıklık eden Türkmen mezarları peşmegeler tarafından yerle bir edilip üzerine alış veriş merkezleri konduruldu. * Türkmen liderleri peşmerge güçleri tarafından suikastlerle bir bir yokedildi. Barzani ve Talabani’ye bağlı güçler tarafından kaçırılıp işkencelere maruz tutulan yüzlerce gençten ise hala haber yok * Başta Kerkük ve Telafer olmak üzere Türkmeneli bölgesinde binlerce Türkmen işgalci Amerikan askerleri ile yapılan işbirliğiyle katledildi.


Nifak tohumları ekmek istiyor

Irak Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Mahmut Kasapoğlu: Talabani’nin asıl amacı, Türkmenlerin kafasını karıştırmak.

Türkmenlerin kafasını karıştırıyor

Irak Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Mahmut Kasapoğlu ise, Talabani’nin sözlerinin Türkmenlerin kafasını karıştırmak amaçlı olduğunu söyledi. Irak Türkmenlerine yönelik hiçbir olumlu gelişme olmamasına ve Kerkük’ün paylaşılmasına rağmen Celal Talabani’nin çıkışının akılları karıştırmaya dönük olduğunu belirten Kasapoğlu, ”Talabani’nin önerileri Türkmenlerin kafasını karıştırmaya yöneliktir. Kerkük’ün statüsü Talabani’nin iddia ettiği gibi Türkmenler lehine de değildir.” dedi. Baskı artar Kasapoğlu “Talabani’ye sorulması gerekenler; Türkmenler Barzani’nin hapishanelerinden çıkacaklar mı, Telafer kapısı açılacak mı, Türkmenlere yapılan baskılar duracak mı yüzde 14’lük Irak Türk’ünün temsilindeki sorunlar kalkacak mı? Bütün bu sorunların çözümüne bakmak gerekiyor. Kuru sözler sorunları çözmüyor, bunlar göz boyamaktır“ ifadelerini kullandı. Kasapoğlu, Cumhurbaşkanı Gül’ün Kerkük’e gitmesi konusunda da şunları söyledi: Türkiye Irak konusunda kendisiyle çelişkiye düşen tavırları bırakmalı artık. Sayın Cumhurbaşkanı eğer bölgeye geliyorsa ciddi gelişmeler olması gerekiyor. Gül bölgeden ayrıldıktan sonra Türkmenlere baskılar artmaz umarım“

Sorunun çözümü onlara bağlı

ITC Türkiye Temsilcisi Ahmet Muratlı: Türkmenlerin haklarının geri verilmesi ve sorunların çözümü, K. Irak yönetiminin elinde.

Haklarımızı yok ettiler

ITC Türkiye Temsilcisi Ahmet Muratlı, Celal Talabani’nin Türkmenlerle yaptığı görüşmeler ve verilen sözlerin lafta kalmaması gerektiğini vurguladı. Muratlı, 2003 yılından beri Türkmenlerin hak ve hukukunun yok edildiği ve sorunların tek çözümünün Kuzey Irak yönetiminin iyi niyetinde olacağına dikkat çekerek, ” Kerkük’teki asayişin sağlanması, yerel meclisin oluşumunda Türkmenlerin payı, Türkmenlerin yönetimdeki yetkileri bunlar sorun olmaya devam ediyor. Türkmenlerin 2003 yılından beri hakkı hukuku yok ediliyor, Türkmenlerin malına mülküne el konuldu. Türkmenlerin bütün haklarının eri verilmesi, sorunların çözümü Kuzey Irak yönetiminin iyi niyetine bağlı. Kerkük’te insanlık dışı olaylar yaşanıyor. Demokratik yapı ciddi şekilde bozulmuştur. Bu görüşmenin sonunda verilen sözlerin uygulanması gerekiyor. Türkmenlerin önünü açmak Kuzey yönetiminin atağına bağlıdır. Umarım yerel seçimler de ertelenmez“ şeklinde konuştu.

YENİÇAĞ, 14 Aralık 2008

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder